Сайт на фризьорски салон "Радка" - Асеновград

СУХА КОСА

Сухата коса е без блясък, често цъфти, косъмът се чупи по дължината. Понякога се появява и сух пърхот. Нормалната коса с времето и напредването на възрастта също става суха. Къдравите коси, независимо дали са естествени или накъдрени, също са много сухи. Изрусените и боядисани коси са сухи в краищата и мазни в корените, което е още един сериозен проблем.
Притежателките на суха коса могат да направят много за косата си, стига да имат желание. Цялата козметична индустрия работи за тях. Най-напред трябва да си купят много добър мек шампоан. Такъв шампоан обикновено съдържа различни добавки (масло от жожоба, авокадо, яйчен лецитин или ланолин, копринени протеини), които правят косъма еластичен, овлажняват го и го защитават от вредното въздействие на околната среда. Също така, трябва да си набавят и балсам за суха коса и и маска богата на
подхранващи съставки.
Зле се отразява на косата силното слънце - непременно трябва да се ползват слънцезащитни спрейове, които да предпазват от вредните UV лъчи. На плажа също трябва да се ползват слънцезащитни продукти за коса - масла или спрейове.
През зимата сухата коса страда от студа навън и от сухия въздух в отоплените помещения. Тогава трябва да се ползват много често маски за коса богати на подхранващи съставки и за връхчетата на косата всекидневно да се ползват кристали и спрей за блясък.
Боядисването на сухата коса трябва да се прави с много внимателно подбрани бои. Ако връхчетата са цъфнали, трябва да се отрежат, нищо друго не помага. Преди да се нанесе боята, трябва по дължината на косъма да се нанесе подходящо масло - може и зехтин(слага се по малко - няколко капки по дланите и се разнася по връхчетата), в боята също може да капнете малко масло. Първо намажете корените, стойте 25 минути, после разнесете останалата боя по краищата и след 5 минути намокрете косата с хладка вода, нанесете малко количество шампоан(в повечето бои си има шампоан, който се разпенва след намокрянето) и масажирайте леко цялата коса няколко минутки. Изплакнете и нанесете балсам за след боядисване.

 

Балсам

Билков балсам за подхранване на суха коса:
За целта ви трябват 300 мл зехтин. Към него се добавят по една супена лъжица от следните билки: лайка, коприва, розмарин, босилек, здравец и хвойна. Сместа трябва да престои на тъмно и топло място 40 дни. След това се прецежда и се добавя сокът на един лимон. Втрива се в корените на мокра коса.

Отвара
за изплакване за силно изтощена коса
Към половин литър кипяща вода се добавя по една супена лъжица розмарин и коприва. Тя трябва да ври 10 минути, след което се отстранява от огъня. След като изстине, се прецежда. Получената течност се използва за последно изплакване след миенето с шампоан.

Маска за суха коса
Тя е много лесна за изпълнение. Към чаша добре престояло кисело мляко се добавя един жълтък и се разбърква добре. Сместа се нанася на косата и се държи около 20 минути. Измива се само с вода.


Радка Кръстева - 2008 г. e-mail: radka1@gmail.com